27 Kasım 2008 Perşembe

İş Planı Canlıdır

İş Planı yaşıyan bir dökümandır, ve öyle de olmalıdır.

Eğer il planını hazırladıktan sonra, tamam ben işimi yaptım deyip rafa kaldır dı iseniz büyük bir sorunuz var demektir. Diğer bir deyişle bilmediğiniz bir yolda, cebinizdeki haritayı kullanmadan yol alıyorsunuz.

İş planı sürekli güncellenmesi gereken bir dökümandır, ancak bunu yaptığınız zaman yol gösterici niteliği devam edecektir.

Satış öngörüleri, fiyatlar, maliyetler gibi tüm varsayımlar periyodik olarak güncellenmeli ve bu güncellemelerin hedefinize varışınızı nasıl etkileyeceği gözlemlenmelidir, ancak bunları yaparsanız yol haritası niteliğini korur.

26 Kasım 2008 Çarşamba

Kriz Döneminde İş Planı

Evet sonunda beklenen oldu ve tüm dünya ile birlikte uzun sürecek gibi görünen büyük bir krizin içine girdik. Bu daha önce yaptığımız iş planında öngörebilmişmiydik ? Muhtemelen hayır, yani şimdi iş planımız yanlışmı ? Muhtemelen evet, artık bunun üzerinde yeniden çalışmaya başlayıp gerekli revizyonları yapmanın zamanı.

Unutulmaması gereken iş planının yaşayan bir döküman olduğu ve sürekli revize edilmesi gereği, değişim kaçımılmaz bir gerçektir ve değişimin tüm parametrelerini herzaman öngermek mümkün değildir.

Kriz dönemlerinde varolan müşterileri elde tutmaya, yeni müşteri kazanma çalışmalarından çok daha fazla önem vermek gerekebilir, hemen satış öngörüleri elden geçmeli, maliyet ve masraflar mümkün olduğunca minimize edilerek palnımızı güncelleştirmeliyiz. Önemli olan uzun dönem plan içerisinde kısa dönemleri gözden kaybetmemektir.

Peki iş planımız yok ise ne yapacağız ??

HEMEN İŞ PLANI HAZIRLAMAK İÇİN KOLLARI SIVAYACAĞIZ

Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz

Yaptığınız işplanında beklenmeyen giderler kalemi yok ise ciddiye alınmayabilirsiniz, unutmayın yaptığınız sadece bir simulasyondur ve burada unutmanız muhtemel bir cok kalem olabilir. Iş Planının erken safhalarında bu kalem daha sonrakilere göre daha yüksek olacaktır, plan üzerinde çalıştıkça da düşecektir.

İş Planı Yol Haritanızdır

Alice : Buradan gitmek için bana hangi yolu izlemem gerektiğini söyler misin?

Cheshire Kedisi : Nereye gitmek istediğine bağlı bu.

Alice : Neresi olduğunun önemi yok!

Cheshire Kedisi : O zaman hangi yol olduğunun da bir önemi yok.

Alice : Sonunda herhangi bir yere varsın da.

Cheshire Kedisi : Elbette varacaksın. Eğer yeterince uzun yürürsen.

İş Planı Fizibilite Çalışması Değildir

Zaman zaman iş planı ile fizibilite çalışmasının karıştırıldığını, her ikisinin de aynı şey olarak algılandığını görmekteyiz. Bunun temel nedenlerinden en önemlisi, he ikisinde de bazı ortak unsuların bulunmasından kaynaklanmaktadır, ancak bu ortak unsular her ikisinin bir birinin yerini almasını sağlamaz.

Fizibilite çalışması, ‘Bu iş yapılabilir mi ? ‘ sorusuna yanıt arayan bir araştırma niteliğindedir. Herhangi bir fikrin olurunu araştırır ve bu fikrin olup olmayacağı konusunda karar verilmesine yarayacak verileri oluşturur. Bunu yaparken de , o işin başarıya ulaşması için değişik alternatif senaryoları inceler, bu alternatif senaryoların en başarılı olması muhtemel olanını belirler. Diğer bir anlatımla, fizibilite çalışması, proje aşaması öncesinde, projeye (veya fikre) başlanıp başlanmaması kararının verilmesini sağlar.

İş planı ise bir planlama aracıdır, fizibilite çalışmasında yapılmasına karar verilen projenin, fikir düzeyinden gerçek yaşama geçişini sağlar ve bu yolda yapılması gerekenleri belirler. Ayıca, iş planı halen yürümekte olan işlerin de gelecekte varacağı yerleri gösterir. Fizibilite çalışmasında belirlenen en iyi alternatif senaryo, iş planının temelini oluştur ve yapılacak işin nasıl yapılacağı konusundaki yol haritasını çizer. Fizibilite çalışması sonucu, yapılması düşünülen iş konusunda olumsuz bir karar verilir ise iş planı yapılmasına gerek kalmaz.

İş-Planı Nedir? Kimler İçin Hazırlanır?

İş Planı, öncelikle sizin için hazırlanmalıdır, siz işin sahibi, yöneticisi veya bir fikri işe dönüştürmeye çalışan bir girişimci olabilirsiniz, iş planı sizin içindir.

Bir bakkal dükkânının, küçük - orta bir boy bir işletmenin sahibi / yöneticisi veya çok büyük bir işletmenin herhangi bir kademedeki yöneticisi yaptığı işin nereye doğru gittiğini bilmek zorundadır, aksi halde boşuna çaba harcıyor olabilir. Nereye doğru gittiğinizi bilmek size yolda karşılaşabileceğiniz engelleri, bu engelleri aşmanın çözümlerini göstereceği gibi size yeni ufuklar da açacaktır.

Motosiklet dünyasında sıkça kullanılan çok sevdiğim bir deyiş vardır; Baktığın yere gidersin. Motor sürerken gideceğiniz yer, isteseniz de istemeseniz de baktığınız yerdir. Viraja girerken çıkış noktasına, tehlikeli bir durumda tehlike olan yöne değil, sizin kurtuluşunuzun olduğu yöne bakmak zorundasınız.

İşiniz de aynı şekilde baktığınız yöne gider, ama bir planınız yok ise gözleriniz bağlıdır.

Bu yolda giderken zaman zaman planınız ile gerçekleşenleri karşılaştırmanız, işinizin, kendinizin, çalışanlarınızın performanslarını değerlendirme olanağı sağlayacağından, gerekli önlemleri zamanında alma şansınız artacaktır.

Bu planı çalışanlarınızla, yöneticilerinizle paylaşmanız ve onların katılımını da sağlamıanz halinde onlar da planı sahipleneceğinden planın yürütülmesine destek vereceklerdir. Bu da, planın hedeflerine varması yolunda size büyük bir destek sağlayacaktır.Bu plan onlar için bir isteklendirme aracı, sizin için ise bir performans değerlendirme aracı haline gelecektir.

Bu plan, önünüze çıkacak dar boğazları zamanında görmenizi ve önlem almak için vakit kazanmanızı sağlayacaktır.

Finansal nedenlerle borçlanma veya ortak alma ihtiyacınız olabilir. Size borç vermeyi veya ortak olmayı düşünen kişi ve kuruluşları ikna edebilmeniz için işinizin nasıl gittiğini gösterecek tek araç iş planınızdır. Hiç bir kişi veya kuruluş nereye doğru gittiğini bilmediği bir işe para yatırmaz.Çalıştığınız kuruluşta büyümeye yönelik bir çalışmanızın veya yeni bir projenizin yönetim kurulundan desteğini nasıl sağlayacaksınız? Tabi ki onlara sağlıklı bir iş planı sunarak.

Sonuç olarak, yeni başlatılacak veya halen yürümekte olan her işin bugününü ve yarınlarını gösteren bir planı olmalıdır.

Giriş

27 yıllık profesyonel çalışma yaşamımda yüzlerce İş Planı yaptım, yaptırdım veya yapılmış olanları inceledim. İlk yaptığım İş Planlarında henüz internet yoktu, bu nedenle bulabildiğim çeşitli kitap ve makaleleri kullandım, ancak en önemli 2 bilgi kaynağım vardı ;

  1. İncelediğim planlarda bilgi olarak neler aradığım,

  2. Yaptığım planlarda, o planı inceleyen kişilerin (yönetim kurulu, finans kaynakları, potansiyel ortaklar vb.) neler istediği.

Tüm bunları uzun yıllar içerisinde, çeşitli ülkeler deki deneyimlerim ile birleştirdiğimde hala gerek profesyonellerin, gerekse iş sahiplerinin bu konuda çok eksiği olduğunu gördüm.

Nedense bu konu okullarda ders olarak okutulması gereğine karşılık üzerinde yeteri kadar durulmayan, Türkçe kaynak araştırıldığında çok yetersiz kaynak bulunan bir konu, buna karşılık www.amazon.com a gittiğinizde yüzlerce kitap bulabiliyorsunuz. Merak saiki ile aldığım kitapların bir çoğunun da yetersiz kaldığını gördüm ve bu nedenle bu blog çalışmasına başladım.